Principala noutate in ce priveste e-Factura incepand cu anul 2025 este extinderea obligatiei de transmitere si pentru facturile B2C adica cele emise pentru persoane fizice din Romania .
Prin OUG 138/2024 publicata in MOF 1222 din 5 decembrie 2024 s-a introdus ca element de noutate faptul ca transmiterea CNP pentru persoane fizice este optionala: livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care nu se identifica in relatia cu furnizorul/ prestatorul prin niciun cod de identificare fiscala sau opteaza sa se identifice prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C. Daca beneficiarul, persoana fizica, nu se identifica prin niciun cod de identificare fiscala, facturile se emit utilizand un cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala a beneficiarului.
Se abroga prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanta titularilor acestora, datorita extinderii raportarii tuturor facturilor emise pe relatia B2C incepand 1 ianuarie 2025.
Utilizatorii SmartBill Facturare vor beneficia de automatizarea transmiterii facturilor B2C prin actualizarile care se vor face la aplicatie si care vor fi disponibile dupa data de 1 ianuarie 2025.
Detinatorii de magazine online care utilizeaza API vor trebui sa tina cont de necesitatea efectuarii urmatoarelor verificari:
- un client va fi considerat persoana fizica din Romania chiar daca nu are un CNP valid (de ex. ai completat semnul minus sau 0); si daca in campul Tara e selectat Romania sau ramane necompletat;
- facturile emise pentru persoanele fizice, vor fi marcate ca e-Facturi ce trebuie trimise in SPV;
- daca utilizatorul si-a configurat trimiterea automata si aceste facturi vor fi trimise in e-Factura incepand cu anul 2025
In SmartBill Facturare se poate activa in optiuneae-Factura trimiterea automata a e-Facturilor in SPV.

Daca nu se activeaza aceasta optiune automata, utilizatorul are posibilitatea de a transmite facturile individual, sau in grup.
Facturile transmise cu succes sunt marcate special in lista de facturi (bifa verde):

O data transmise, facturile se pot descarca in masa, cu un singur click.
Se poate alege perioada pentru care se doreste descarcarea arhivei precum si formatul dorit (xls si/sau pdf).

Alte noutati e-Factura din 2025:
• Facturile emise pentru operatiunile derulate in baza contractelor de achizitii publice, achizitii sectoriale, concesiuni de lucrari sau servicii, precum si, daca este cazul, contracte de achizitii publice in domeniul apararii si securitatii, trebuie sa includa, in mod obligatoriu, codurile CPV aferente, conform nomenclatorului de referinta pentru achizitii publice, stabilit prin Regulamentul (CE) nr. 2.195/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind Vocabularul comun pentru achizitii publice (CPV)
• Obligatia utilizarii sistemului RO e-Factura este restransa doar la operatiunile pentru care locul livrarii sau prestarii din punct de vedere al TVA este in Romania.
• Se elimina exceptiile pentru facturile simplificate: sistemul RO e-Factura va fi utilizat obligatoriu si pentru facturile simplificate, cu exceptia bonurilor fiscale